גדוד גדעון מורשת בת 3000 שנה .

Gdud_13_All_(2)-3במלחמתו של גדעון מול המדיינים בעמק יזרעאל אסף 32 אלף לוחמים, מבני מנשה, אשר, זבולון ונפתלי להילחם במדיין. לגדעון מורה לשחרר כל מי שירא וחרד. בעקבות זאת נותרו לגדעון עשרת אלפים לוחמים. ה' מבקש לבצע ניפוי נוסף והורה לגדעון לבצע מבחן שתיית מים. הלוחמים הובלו למעיין, שם צפה בהם גדעון בשעה שרוו את צמאונם, אלו שכרעו וליקקו את המים בלשונם, "כַּאֲשֶׁר יָלוק הַכֶּלֶב" (שם, ז', יז) נופו, אלו ששתו בעזרת ידיהם, שלוש מאות במספר, נבחרו להילחם.

בשעת לילה, בתחילת האשמורת התיכונה, אומר גדעון לאנשיו: "מִמֶּנִּי תִרְאוּ וְכֵן תַּעֲשׂוּ" (שם, ז', יז).
גדעון חילק את לוחמיו לשלוש קבוצות ונתן לכל איש כד ובתוכו לפיד בוער ושופר. לאחר שהקיפו את מחנה מדיין, שברו את הכדים ותקעו בשופרות. המהלך עורר בהלה רבתי במחנה מדיין שהחל לנוס על נפשו, בינתיים הצטרפו אל גדעון אנשי נפתלי, אשר ומנשה. גדעון שלח מלאכים לבקש מאנשי שבט אפרים להגיע למעברי הירדן ולחסום את נסיגתם לעבר הירדן הם עושים כן, ואף מצליחים להרוג את שני השרים עורב וזאב ומביאים את ראשיהם לגדעון להוכחה אך גדעון אינו מסתפק בהרחקת הסכנה ויוצא למרדף אחרי מלכי מדיין שברחו, כדי להכותם מכה נצחת. זבח וצלמונע, שני מלכי מדין, גדעון המשיך עם הכוח המובחר שמנה 300 איש בלבד הגיעו בדרך עוקפת לקרקר שם חנו בבטחה מלכי מדיין עם 15,000 איש. לאחר שתקף בהפתעה את המחנה והצליח להחרידו הוא ניהל מרדף אחרי שני המלכים והצליח ללוכדם. עם ישראל ביקש מגדעון שימלוך עליהם אך גדעון סירב בתמורה הוא יצר מתכשיטי הזהב שנפלו שלל מהמדינים, אפוד – מצבת זיכרון. גדעון נשא נשים רבות והן ילדו לו שבעים בנים והארץ שקטה ארבעים שנה.

 

מורשת גדוד 13 גדעון

גדוד 13 הוקם ב-22 בפברואר 1948 והיה הגדוד השלישי בחטיבת גולני – חטיבה מס' 1 – ומכאן מספרו. הגדוד נקרא על שמו של השופט המקראי גדעון בן יואש , כיוון שבראשיתו , תפס הגדוד את גזרת בקעת בית שאן שהייתה נחלתו של גדעון . סמל הגדוד הינו העץ של גולני ועליו חרב כד ושופר – במקרא, גדעון חילק את לוחמיו לשלוש קבוצות ונתן לכל איש כד ובתוכו לפיד בוער ושופר.  הגדוד לקח חלק בכל מלחמות ישראל .

  • בשנת 1948 במסגרת במלחמת העצמאות לוחמי הגדוד לקחו חלק נרחב בפעילויות השונות. בכיבוש בקעת שאן ,זרעין ובידוד האגף בעמק יזרעאל. כיבוש כאוכב אל הווא (כוכב הירדן). השתלטות על העיר נצרת. כמו כן לקח הגדוד חלק ב"מבצע אסף" – כיבוש שייח' נוראן (בתוך קיבוץ מגן) וחירבת מאעין (בין נירים לניר עוז) ו"מבצע חורב" בו ביצעו קרב הטעייה במרחב תל עבאסן ליד כיסופים על מנת לכבוש את משלט 86.
  • בשנת 1956 במסגרת מלחמת סיניי לקחו לוחמי הגדוד חלק בקרב כיבוש מוצבי צומת רפיח. מטרת הכיבוש הייתה לשחרר את הצומת על מנת שכוחות שריון יוכלו לנוע לעבר אל-עריש ומשם לסיני. בראשון לנובמבר הושלמו משימות החטיבה – נכבש מתחם רפיח וחטיבת השריון החלה לנוע לעבר אל-עריש.
  • במרץ 1962 השתתפו לוחמי הגדודד בכיבוש מוצב נוקייב לאור התנכלות הסורים לדייגים הישראלים בכינרת.
  • במאי 1965 במסגרת מבצע "צוקק סלע" פיצצו לוחמי הגדוד את מבנה חוות עדנן צדקי ליד ח'ירבת שונה בירדן.
  • באוקטובר 1965 במסגרת מבצעע "מאזניים" פשטו הלוחמים על הכפר הלבנוני חולה, כחלק מלחץ צבאי על שלטונות לבנון על מנת שיפסיקו את פעילות המחבלים מתחומם.  
  • ביוני 1967 במסגרת מלחמת ששתת הימים משימתו של הגדוד הייתה להוות עתודה חטיבתית ולפעול במידת הצורך במשימת כיבוש תל-עזזיאת, בניאס ותל חמרה. בפועל שתי פלוגות בפיקוד המג"ד טיהרו את מתחם זעורה ואת כפר ג'ב אל מיס, כוח בפיקוד הסמג"ד כבש את מתחם הבניאס, לאחר מכן חברו הכוחות של המג"ד והסמג"ד בקלע והתקדמו עד קונייטרה. בהמשך הוסקה מחלקה בפיקוד המג"ד לחרמון, השתלטה על מוצבי פסגות החרמון והניפו את דגל ישראל.
  • בשנת 1973 במסגרת מלחמת יוםם כיפור הגדוד היווה עתודה בפיקוד צפון. הגדוד תפס את מוצבי הרמה עד החרמון. בראש גאוותו של גדוד 13 במלחמה עומדת עובדה פשוטה – אף מוצב בגזרת הגדוד, להוציא את מוצב החרמון, לא נפל לידי הסורים במלחמה, וכשפיקוד צפון הוריד בבוקר יום ראשון פקודת נסיגה, המג"ד אמר שמבחינתו ומבחינת הגדוד ישנה אך ורק תשובה אפשרית אחת – סירוב פקודה.
    בעקבות זאת נטבע בהסטורייתת מדינת ישראל המשפט: "אתם לא תעברו, כאן גולני לוחם"!
  • בועדת אגרנט נערך בירור עקבב סירוב המג"ד לנסיגה מהמוצבים. לאחר בדיקה מעמיקה בנושא מצד יו"ר הועדה (נשיא ביהמ"ש העליון) ומבקר המדינה, הוחלט כי המג"ד פעל כשורה כשעמד על כך שאין צורך בנסיגה מהמוצבים וזכה לשבחים רבים.
  • בגזרת לבנון ביצע הגדוד מספר רבב של פעילויות, הבולטות שביניהן כוללות את כיבוש העיירה אל-חיאם במבצע "ליטני" בשנת 1978, כיבוש כפר סיל ע"י כוח משולב של לוחמים מהגדוד וטנקים מגדוד 74, בקרב הקשה ביותר במלחמת לבנון הראשונה, אשר איפשר את מעבר אוגדות 98 ו-91 על ציר החוף בנקודת "צוואר הבקבוק" בדרך צפונה לביירות, וכן לחימה בכפר מרכבה במלחמת לבנון השנייה.
  • בשנים האחרונות מתרכזת רובב פעילות הגדוד בגזרת עזה, פעילות שוטפת למען ביטחון תושבי האזור ומבצעים רבים למען שמירה על השקט ועל הביטחון.

כיום מורכב הגדוד מ-5 פלוגות: פלוגות הלוחמים המבצעיות, א', ב' ו-ג', הפלוגה המסייעת ופלוגת המפקדה.

הגדוד כיום ממשיך להיות גדוד מקצועי ובעל רוח חזקה, וממשיך במסירות ובהצטיינות בעבודת הביטחון השוטף בכל הגזרות.

"חרב לה' ולגדעון"